Kivitason hoito

Helpot ohjeet kivitason puhdistukseen ja suojaukseen

Kivitason hoito

Helpot ohjeet kivitason puhdistukseen ja suojaukseen

Kivitaso voi olla ikuinen, kun hoidat sitä oikein

Kivitasojen suosio on ollut suuressa kasvussa jo pitkään kodin sisustuksessa. Luonnonkivimateriaalista valmistettu kivitaso on aina yksilöllinen. Tyypillisiä ovat sävyerot ja kiven raemainen rakenne. Kivitaso on kaunis, hygieeninen ja suhteellisen helppohoitoinen. Oikeanlaisella hoidolla se säilyttää kauneutensa vuosikausia.

Graniittitaso
Kivitaso on yksilöllinen ja helppohoitoinen materiaalivalinta. Oikeanlaisella ja säännöllisellä hoidolla se säilyttää arvonsa sekä kauneutensa pitkään.

Mistä materiaaleista kivitasoja pääsääntöisesti valmistetaan?

Kivitasoja voidaan valmistaa useista erilaisista materiaaleista, joissa on keskenään paljon eroavaisuuksia. Jotkin kivilajit ovat kovia, kun taas toiset ovat pehmeämpiä ja huokoisempia. Mitä huokoisempi materiaali, sitä herkemmin se imee kosteutta ja likaa itseensä. Myös vaaleat kivilajit ovat tummia alttiimpia värillisten nesteiden värjäävälle vaikutukselle. 

Graniitti on kova ja kestävä materiaali

Graniitti on vähemmän huokoinen, kuin useat kivilajit ja sopii erinomaisesti esimerkiksi keittiön työtasoksi. Graniitti kestää kovia lämpötiloja mutta naarmuuntumisen ehkäisemiseksi kannattaa käyttää kuumien kattiloiden ja pannujen alla alustaa. Kovat iskut graniittitasoon, erityisesti reunoihin voivat aiheuttaa murtumia, jotka ovat hankalia korjattavia. 

Marmori luo ylellisen ja eläväpintaisen ilmeen

Marmori on huokoinen ja pehmeä materiaali, joka vaatii oikeanlaista ja säännöllistä huoltoa. Marmori imee herkästi nestettä itseensä ja on myös altis lähtemättömille tahroille ja hankaamisesta aiheutuneille mikrovaurioille. Marmorisilla työtasoilla on suositeltavaa käyttää aina leikkuulautaa sekä lämmönkestävää alustaa. Tahrat tulee pyyhkiä pois välittömästi pehmeällä liinalla esim. mikrokuituliinalla. 

Kvartsi on kova ja helppohoitoinen materiaali

Kvartsi on puristamalla valmistettu tasomateriaali. Se koostuu pääasiassa luonnonkvartsista. Loppuosa on sidosaineita, kuten hartsia ja tehoste-elementtejä esimerkiksi lasinpalasia. Kvartsitaso kestää kovaakin kulutusta mutta samoin kuin graniittiin, kovat iskut voivat tehdä tason pintaan tai reunaan kolhun. Kvartsin kuumuuden kesto ei ole aivan yhtä hyvä, kuin graniitilla, joten kuumien pannujen ja kattiloiden alla tulee aina käyttää kuuma-alustaa.

Kivitason puhdistus

Kivitason päivittäinen hoito

Kivitason hoito ei ole vaativaa. Pitää kuitenkin muistaa, että kivitason koostumus on aina yksilöllinen, joten ominaisuudet kuten kovuus, tiheys ja väri vaihtelevat. Puhdistusainevalinnassa pitää noudattaa varovaisuutta. Esimerkiksi marmori ei kestä lainkaan happamia pesuaineita. Pääsääntöisesti riittää peseminen neutraalilla tai emäksisellä pesuaineella, kuten Soledo Keittiösuihkeella. Se poistaa tehokkaasti rasvan, lian ja tahrat kivitasolta. Suihkauta puhdistusainetta kivipinnalle ja hankaa pehmeällä, kostealla siivousliinalla. Kuivaa lopuksi pehmeällä liinalla. Kivitasolle kaatuneet nesteet ja ruoka-aineet on poistettava mahdollisimman nopeasti, ettei niistä ehdi imeytyä kiveen väriä tai tahroja. 

Kivitason suojakäsittely Soledo Kivisuojalla

Paras suoja kivitasolle saadaan käyttämällä kivisuoja-ainetta säännöllisesti. Soledo Kivisuoja estää lian, kosteuden, rasvan, pesuaineiden ja nesteiden imeytymistä kiveen. Käsittely ei muodosta kalvoa. Uusille pinnoille käsittely kannattaa tehdä heti asennuksen jälkeen. Vanhoille pinnoille käsittely kunnostustyön tai huolellisen puhdistuksen jälkeen. Kivisuojassa vaikuttavana aineena toimii silaani, joka tunkeutuu kiven huokosiin. Uusia huokosia avautuu kiven kuluessa ja naarmuuntuessa. Käsittely uusitaan muutaman vuoden välein. Voit testata onko Kivisuoja -käsittely vielä kunnossa pirskottamalla vettä kivitasolle. Jos vesi jää pisaroimaan pinnalle, on suojakäsittely kunnossa.

Testipalat Kivisuoja
Graniittipalat. Nesteen imeytyminen kiveen ennen ja jälkeen Soledo Kivisuoja -käsittelyn

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue lisää

Julkisivun hoito-opas
Julkisivun hoito - Lue vinkkimme
Laattojen ja saumojen suojaus
Laattojen ja saumojen suojaus
Betonin suojakäsittely
Näin saat betonista helppohoitoista
Liukastuminen kylpyhuoneessa
Estä liukastuminen kylpyhuoneessa