MILLOIN TIILIKATTO KAIPAA HUOLTOA?
Suorita pientä, ennakoivaa huoltoa
vuosittain, esimerkiksi keväällä tai syksyllä rännien puhdistuksen yhteydessä.
Katon likaisuus ja runsas sammaloituminen ovat hälyttäviä merkkejä siitä, että
katto kaipaa pikaisesti huoltotoimia. Isommat huoltotoimet ovat ajankohtaisia,
mikäli edellisestä kattohuollosta on vierähtänyt yli kymmenen vuotta tai katto
on selvästi huonossa kunnossa. Säännöllisillä huolloilla saadaan kestoa
pinnoille ja näin säästetään selvästi rahaa, koska kalliit korjaus- ja
uusimistarpeet siirtyvät
SAMMAL JA JÄKÄLÄ TUHOAVAT TIILIKATON
Katon pinnalle alkaa vähitellen kertyä sammal- ja jäkäläkasvustoa sekä likaa. Sammal pitää katon jatkuvasti märkänä, josta seuraa tiilen rapautumista ja jopa reikiä. Sammaleen saa pinnoilta pois harjaamallakin, mutta vaikutus on väliaikainen, sillä juuri-itiöt eivät lähde harjaten. Jäkälistä erittyy tiileen orgaanista happoa, joka tuhoaa tiilessä olevaa kalkkia. Kalkin puute aiheuttaa tiilen rapautumista.
HUOLELLA HOIDETTU TIILIKATTO - MITEN JA MIKSI?
Puhdistuskäsittelyssä ulkopinnat pestään hyvin ja kyllästetään aineella, joka tukkii huokoset. Suoja-aine alentaa pinnan vedenimukykyä, jolloin pisarat valuvat pois. Ennen pinnan näkyviä muutoksia tehty suojakäsittely vähentää sammaleen ja jäkälän muodostumista sekä hidastaa mm. säätilojen vaihtelusta aiheutuvaa rapautumista. Suojaamattomat tiili-, kivi- ja betonipinnat imevät likaa ja kosteutta, jolloin niiden ulkonäkö ja rakenteellinen toimivuus heikkenevät oleellisesti. Säännöllisillä huoltotöillä kuten pesulla ja suojakäsittelylläpintojen käyttöikä pitenee huomattavastija ulkonäkö säilyy edustavana. Käsittelyn uusiminen noin 10 vuoden välein pidentää elinikää entisestään. Siksi mm. katolle pitäisi tehdä vuoden-kahden välein kuntotarkastus. Huolletut pinnat käsitellään tehokkaalla, hyvin imeytyvällä suoja-aineella.
VALITSE OIKEA HUOLTOKÄSITTELY TIILIKATOLLE
Katon huoltoon tarkoitetut kotimaiset Soledo-aineet auttavat pitämään katon puhtaana ja pidentävät siten katon käyttöikää. Kun katto on asennettu tai viimeinen pintakäsittely on tehty 1-10 vuoden sisällä, nopea mutta pitkävaikutteinen huoltokäsittely SOLEDO Kasvuston tuhoaineella on yleensä riittävä. Katolta poistetaan kaikki irtoroskat. Tämän jälkeen Kasvuston tuhoaine-liuos levitetään esimerkiksi matalapaineruiskulla kuivalle katolle. Aine jätetään kattopinnalle, jolloin sade ja tuuli hoitavat tuhoutuneen kasvuston pois.
Noin 10 vuotta vanhan katon kohdalla, ja silloin kun sammaleen, lian tai muun kasvuston määrä on runsasta, tarvitaan jo hieman järeämpiä toimia. Katolle levitetään Soledon SammalPOIS -erikoispesuainetta, jonka annetaan vaikuttaa tunnin ajan. Sitten vesikate pestään painepesurin tai harjan ja letkupaineen avulla. Tämän jälkeen tehostetaan syvemmällä olevan sienirihmaston tuhoutuminen Soledo Kasvuston tuhoaineella. Näiden kahden aineen yhteiskäytöllä taataan runsaasti sammaloituneen katon tehokas puhdistus ja ennaltaehkäistään uuden kasvuston syntymistä.
Yli kymmenen vuotta vanhan katon tai pintakäsittelyn kohdalla on suositeltavaa käyttää lisäksi Soledo Tiilikattosuojaa, joka levitetään kuivalle vesikatteelle vuorokauden kuluttua edellä mainituista huoltotoimista. Se on kyllästeaine, joka estää lian, veden ja epäpuhtauksien tunkeutumisen tiilen huokosiin. Tiilikattosuoja ehkäisee sienirihmaston kasvua kattopinnoilla ja helpottaa tiilikaton puhdistusta jatkossa.Käsittely on hengittävä, eikä muodosta pintaan kalvoa. Ennen kaikkea suojakäsittely pidentää katon elinkaarta.
KOTIMAISET SOLEDO PUHDISTUS- JA SUOJA-AINEET TIILIKATOLLE
JAA ARTIKKELI
LUE MYÖS
- Tekstiilien suojaus – Pidennä vaatteiden ja tekstiilien käyttöikää helposti
- Punajäkälän poisto betonipinnalta
- Laattojen ja saumojen suojaus – Kylpyhuone puhtaaksi vaivattomasti
- Kuinka estää liukastuminen kylpyhuoneessa?
- Kivitason hoito – Helpot ohjeet kivitason puhdistukseen ja suojakäsittelyyn
- Julkisivun hoito-opas – Siisti julkisivu on kiinteistösi käyntikortti
- Graffitisuojaus – Tutustu graffitisuojauksen etuihin ja helpota puhdistusta
- Betonin suojakäsittely – Näin saat betonista kestävää ja helppohoitoista
- Betonilattioiden käsittely – Parhaat ratkaisut pitkän elinkaaren varmistamiseksi